


CITY COUNCIL VACANCY QUESTIONS AND ANSWERS

OCCURRENCE OF A VACANCY

When does a City Council vacancy by resignation occur?

A City Council vacancy by resignation occurs when a City Council member delivers a written letter of
resignation to the city clerk. (Gov. Code, §§ 1750, subd. {f}, 1770, subd. (c)(2).) The letter of resignation
may specify the resignation’s effective date. (Gov. Code, § 1770, subd. (c)(2).)

The vacancy begins on the effective date of the resignation. The City Council does not need to accept
the resignation for the resignation to be effective. (Meeker v. Reed, City Clerk (1924) 70 Cal.App. 119,
123.)

When is the effective date of Council Member Hamilton’s resignation?
Council Member Hamilton’s resignation states it “will be effective October 31%, 2019, or before if a

successful appointment to fill the District 1 seat is made by Council.”

FILLING A VACANCY

How may a City Council vacancy be filled?

A City Council vacancy may be filled by a City Council appointment or by a special election called by the
City Council. If, however, the city clerk receives petitions bearing verified signatures of 10% of the
registered voters in the affected City Council district, the City Council must call a special election. (Gov.
Code, § 36512, subd. (b), (c)(2); Carlsbad Municipal Code (CMC), § 2.04.030(A)}, (B).)

How will the City Council make its decision whether to fill the vacancy by appointment or special
election?

The City Council will make its decision to fill the vacancy by appointment or special election by a
majority vote at an open, noticed meeting.

May the City Council fill a vacancy by making an interim appointment and calling a special election?

CMC 2.04.030(A) currently permits the City Council to fill a vacancy either by making an appointment or
by calling a special election, but not by both actions. The City Council has the authority to amend CMC
2.04.030 to permit both actions. (See Cal. Const., art. Xl, § 5, subd. (b)(3) [authority of charter cities]; see
also Gov. Code, § 36512, subd. (c)(3) [permitting a city fo adopt an ordinance requiring the city council
to immediately call a special election and providing that a person appointed to fill a vacancy holds office
only until the date of the special election].)

When may the City Council act to fill a vacancy?

The City Council may act to fill a vacancy upon the effective date of the vacancy. (Gov. Code, § 36512,
subd. (b); CMC, § 2.04.030(A).) If the City Council acts to fill the vacancy by appointment under
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Government Code section 36512, subdivision (e) (discussed further below), the City Council’s action and
the effective date of the vacancy necessarily occur simultaneously.

CITY COUNCIL APPOINTMENT

How long does the City Council have to fill the vacancy by appointment?

The City Council must fill the vacancy by appointment within 60 days of the effective date of the
vacancy. If the City Council does not fill the vacancy within this time period, the City Council must call a
special election to fill the vacancy. (CMC, § 2.04.030(B); see also Elec. Code, § 12001 [requiring the City
Council to issue a resolution to call a special election].)

What process would the City Council use to fill the vacancy by appointment?

The City Council may determine this process at the time it decides to fill the vacancy by appointment.
Most recently, when the City Council opted to fill a City Council vacancy by appointment, the City
Council provided public notice of the vacancy and established an application period within which to
accept applications from qualified residents. The City Council reviewed the applications and also allowed
the applicants to give a 3-minute presentation in open session summarizing their experience and their
reasons for why they believed they would be the best candidate to fill the vacancy. The City Council
then selected the successor in open session.

May Council Member Hamilton vote on the appointment of a successor?

Because the city elects City Council members by district, if the City Council opts to fill the vacancy by
appointment, a resigning City Council member may vote on the appointment of a successor if the
resigning City Council member’s resignation will go into effect upon the successor’s appointment. (Gov.
Code, § 36512, subd. (e)(1).)

Nonetheless, the resigning City Council member may not vote for a family member or any person with
whom the resigning City Council member has a relationship that may create a potential conflict of
interest. (Gov. Code, § 36512, subd. (e)(1).)

Additionally, if the resigning City Council member votes on the appointment of a successor, then for 2
years after the successor’s appointment, the resigning City Council member may not:
1. Advocate on any measure or issue coming before the City Council in which the resigning City
Council member may have a personal benefit.
2. Enterinto any contract with the city or a city vendor.
3. Accept employment with the city or a city vendor.
4. Apply for a permit subject to the City Council’s approval. (Gov. Code, § 36512, subd. (e)(2).)

May Council Member Hamilton vote on the appointment of a successor if the City Council decides to
fill the vacancy by appointment after October 31, 2019?

Since Council Member Hamilton’s resignation will be effective no later than October 31, 2019, she will
not be on the City Council and, therefore, will not be able to vote on her successor under Government
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